Η αγγλική γλώσσα, που απασχολεί τους περισσότερους γονείς, αποτελεί την lingua franca (κοινή διάλεκτος που κάνει εφικτή την επικοινωνία ατόμων με διαφορετικές μητρικές γλώσσες) και είναι μια από τις δυσκολότερες γλώσσες να μάθει ένα παιδί με δυσλεξία. Ανήκει στις αδιαφανείς γλώσσες, δηλαδή η αντιστοιχία μεταξύ φωνημάτων και γραφημάτων δεν είναι σταθερή. Είναι αυτό που λέμε αλλιώς γράφεται και αλλιώς διαβάζεται μία λέξη. Για παράδειγμα η λέξη ‘plane’ διαβάζεται [plein] και όχι [plane]. Το γεγονός ότι στην αγγλική αλφάβητο υπάρχουν 26 γράμματα αλλά περίπου διπλάσιος αριθμός ήχων είναι κάτι που δυσκολεύει πολύ τους δυσλεξικούς μαθητές.

Μπορεί λοιπόν ένα παιδί με δυσλεξία να πετύχει στην εκμάθηση και κατάκτηση της Αγγλικής γλώσσας; Φυσικά και μπορεί!

Δυσλεξία_1
Δυσλεξία_3

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει παγκοσμίως, ο «πολυαισθητηριακός» τρόπος διδασκαλίας είναι ευεργετικός και απαραίτητος στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας σε παιδιά με δυσλεξία και άλλες Ειδικές Μαθησιακές Ανάγκες (ΕΜΑ). Ο εκπαιδευτικός – εκτός του ότι πρέπει να έχει γνώσεις στον τομέα των μαθησιακών δυσκολιών και της δυσλεξίας – πρέπει να δίνει τα κατάλληλα ερεθίσματα κατά την διάρκεια της διδασκαλίας, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική η εκπαιδευτική διαδικασία. Η προφορική χρήση της γλώσσας, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες μεθόδους βιωματικής μάθησης, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν χρώμα, εικόνα, αφή, κίνηση και σώμα, δίνουν συνεχώς ευκαιρίες σε όλους του μαθητές να κατακτήσουν την γλώσσα με τον τρόπο που τους ταιριάζει. Όσα πρόκειται να βιώσει και να αισθανθεί ο μαθητής με δυσλεξία, θα καταφέρει τελικά να τα κατανοήσει και να τα κατακτήσει. Όσον αφορά στην ανάγνωση, που αποτελεί και τη βασικότερη δεξιότητα που ο μαθητής με δυσλεξία χρειάζεται υποστήριξη και ενίσχυση, ο εκπαιδευτικός οφείλει να βοηθήσει στη φωνολογική επίγνωση της γλώσσας, δίνοντας κανόνες και ασκήσεις που θα βοηθήσουν στην αποκωδικοποίηση του γραπτού λόγου, σε προφορικό.

Δυσλεξία_2


Όταν η διαδικασία του μαθήματος συμπεριλαμβάνει μόνο λεκτικές οδηγίες (κάτι πολύ συνηθισμένο στη συμβατική διδασκαλία ενός ελληνικού σχολείου), όλα περνάνε πολύ «άτονα» στη δική του αντίληψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη ενδιαφέροντος, την αποθάρρυνση και τη μείωση αυτοπεποίθησης, όσον αφορά στις ικανότητες και δυνατότητές του. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ως εκπαιδευτικοί πως η απουσία αυτοπεποίθησης είναι βασικός παράγοντας στο να χάσει το ενδιαφέρον του ένας μαθητής και να τον αποτρέψει από την προσπάθειά του να εξελιχθεί. Παρ’ ολ’ αυτά, τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να πετύχουν στην εκμάθηση της αγγλικής ως ξένης γλώσσας, δεδομένου ότι ο εκπαιδευτικός είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, ώστε η διδασκαλία του να εντάσσει παιδιά με δυσλεξία και άλλες ΕΜΑ ομαλά μέσα στο πλαίσιο της τάξης, βοηθώντας τα έτσι να παρακολουθήσουν με επιτυχία το μάθημα των αγγλικών. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας μαθητής με δυσλεξία έχει φυσιολογική ή/και άνω του μέσου όρου νοημοσύνη και αν δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που εμείς διδάσκουμε, τότε προφανώς πρέπει να διδάξουμε με τον τρόπο που εκείνος μπορεί να μάθει.

Γι’ αυτό στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Κωτσοπούλου οι μαθητές μας διδάσκονται με τέτοιον τρόπο ώστε να έχουν ποικίλες ευκαιρίες για μάθηση, διατηρώντας το ενδιαφέρον τους. Το πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζουμε σε όλες μας τις τάξεις προάγει την επικοινωνία και την διαρκή χρήση της ξένης Γλώσσας, κάνοντας παράλληλα χρήση καινοτόμων, πολύ-αισθητηριακών, διαφοροποιημένων τεχνικών διδασκαλίας, μαθήματα που βασίζονται σε εργασίες – projects, καθώς και δημιουργικά, συνεργατικά εργαστήρια σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Η διαδικασία της απόκτησης γνώσης στο σχολείο μας είναι μια άκρως ευχάριστη και αποτελεσματική εμπειρία, η οποία αποφέρει στα παιδιά μας τη δυνατότητα να πιστέψουν στο «μπορώ» τους και να εξελιχθούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.